BOX Skyltning: Seasonal Greetings

Nils Gunnars

Flerkanalig videoinstallation, 2023

Vernissage utanför galleriet torsdag den 14e december, kl 17-20

Under decembers mörkaste dagar tänder Galleri BOX upp årets sista utställning – BOX Skyltning. Utställningen presenteras i våra skyltfönster och anspelar på konceptet för julskyltningen. Varje år bjuder vi in en eller flera konstnärer som drar nytta av de mörka timmarna genom att presentera filmer ut mot gatan. I år har vi glädjen att presentera konstnären Nils Gunnars som visar den flerkanaliga videoinstallationen “Seasonal greetings”.

“Seasonal greetings” är ett videoverk som genom abstrakta visioner behandlar tre dilemman som hör julen till – relationer, konsumtion och överflöd. Installationen är ett försök att utforska hur kommersialism och tradition påverkar oss. Filmerna leker med idén om “skyltfönstret” och bilden som vi förmedlar, eller den som förmedlas till oss. Köper vi det?

Med digitala miljöer och karaktärer vill konstnären Nils Gunnars skapa tänkvärda situationer och känslosamma virtuella möten. Hur reagerar vi om en animerad figur blir slagen? Kan en abstrakt digital form med trätextur upphetsa? 

Nils Gunnars konstnärskap har sin grund i digital animation och 3d. Han använder verktyget för att skapa rum och situationer där han kan berätta historier som uppmanar till att känna känslor. Filmerna är ofta fragmentariska och abstrakta, med ett virrvarr av narrativ och intryck som är mer menade att kännas än att förstås. Han vill ge åskådaren en möjlighet att själv skapa sin egen historia kring verken och lämnar därför både strukturen och handlingen förhållandevis öppen. Vardagens kretslopp och moraliska teman behandlas på ett sätt som inte pekar finger men ändå uppmanar till reflektion. Det estetiska tar en stor plats och lutar mot det obehagliga eller erotiska, ofta med en komisk touch där både färg, form och innehåll drar sig åt överdådig absurditet. Nils vill med digitala medel få analoga människor att känna digitala varelsers känslor för att förstå sina egna.