Bortom er Värld

Jacqueline Forzelius

Finns det rum du kan, men inte borde eller vågar besöka?

En miniatyr av ett rum står i relation till en ide om en värld, och kan därför aldrig vara kontextlös. Rummet kan försöka ge oss ett perspektiv eller ett djup av förståelse som lättare kan nås när man zoomar ut och får se mer av helheten. Den förstorar samtidigt som den förminskar. Som besökare till utställningen ”Bortom eran Värld” kommer du få vitt skilda upplevelser till det du ser. Vi leker med miniatyrer redan som små (leksaksfigurer, dockor, etc). Det är en föreställningsvärld som låter oss bestämma och få kontroll och samtidigt triggar vår fantasi. Men finns det också något farligt med det perspektivet? Vad berättar en skalmodell/diorama av ett isoleringsrum på ett sis-hem, eller en skalmodell av Anders Behring Breiviks sovrum hos sin mamma?  För att parafrasera Nietzsche: Ty om du ser in i ett rum länge nog, blickar rummet in i dig.

Men utställningen ”Bortom eran värld” är inte främst en utställning om miniatyrer. Det en utställning om att ta avstånd, frivilligt eller påtvingat. Att isolera sig eller bli isolerad.  Att ta avstånd för att man känner hat mot andra, eller för att man känner sig hatad. Miniatyrer tvingar och förför betraktaren att se från ett avstånd. Makabra och hjärtskärande miniatyrer verkar ge känslor av trygghet när de kan studeras i sin självständighet. Liksom avståndstagande kan rymma ett spektrum av känslor, från frihet och oberoende, till likgiltighet och bitterhet. Kan rummet berätta något om den eller de som känner sig främmandegjord eller lever i ett påtvingat eller frivilligt utanförskap?

 

Jacqueline Forzelius (b. 1982) är verksam och bor i Göteborg. Hon har en bachelor i fri konst från Konsthögskolan i Bergen KHIB och en master i fri konst från Piet Zwart Institute i Rotterdam. Sedan 2004 har hon främst arbetat med performance och video, med deltagande i utställningar som Videonale i Bonn, Total Liquidacion i Madrid,  Høstutstillingen, Statens kunstutstilling i Oslo. De senaste åren har hon även börjat arbeta med dioraman och detta är hennes första större visning av det arbetet. 

 

 

 

Publikationer och filer