BOX Skyltning

Nils Ekman

Visningstider:  

Tors: 17.00-00.00 Vernissage-mingel med glögg (och avstånd) utanför galleriet 17.00-19.00

Fre-sön: 15.00-00.00

För andra året i rad avslutar Galleri BOX sitt verksamhetsår med utställningen BOX Skyltning – en fönsterutställning som bokstavligen lyser upp årets mörkaste dagar med ljusbaserad konst. Årets utställare är den Malmöbaserade konstnären Nils Ekman som visar animationen Violent Motion och skulpturen SC-F12(PM1)

Ursprunget till ordet animation kommer från det latinska ordet “anima”, vilket betyder liv, men också andning eller vind. “Animare”, att animera, kan betyda både att ge liv och att ge luft. I galleri BOX ena fönster visas en animation i vilken ett tyg rör sig sakta i vinden. Eftersom animationen är totalt digitalt genererad är denna vind helt och hållet alstrad av en algoritm. Livet, liksom vindens kaotiska rörelser är i denna simulerade verklighet helt underordnad matematikens regelbundna skönhet.

I det andra fönstret visas ett objekt bestående av industrilera – en typ av lera som används inom industriell design för att tillverka prototyper av ännu ej existerande föremål. Vi må känna oss skrämda, imponerade eller misstänksamma över den teknologiska utvecklingens futuristiska kvalitéer. Men även om den digitala teknikens förmåga att återge verkligheten är kusligt precist, så behöver människan fortfarande använda jorden för att föreställa sig sin framtid. Vårt förflutna och vår framtid är gjorda av samma stoff. Eller som den italienska konstnären Carlo Levi skrev 1951: ”framtiden har ett uråldrigt hjärta”.

Nils Ekman (f. 1990) tog sin Masterexamen från Malmö Konsthögskola 2018.

En bit uppför Kastellgatan finner ni också vår granne Galleri 54, som arrangerar DecemberKalender, en fönsterutställning som rullar hela december i peepshow. De kommer visa ett verk av en konstnär varje dag mellan 08-23:59.