Cold Air Rising

Andrew Bruce

Galleri Box presenterar stolt Andrew Bruce första separatutställning i Sverige – Cold Air Rising, med verk som berör frågor om död, tid och fotografi.

“Andrew Bruce fotograferar både levande och döda djur med en storformatskamera, och visar sina handkopierade fotografier i djurens naturliga storlekar. Bruce verkar söka efter någon sorts närhet och kontakt med fotografiet, men också med kropparna till de djur han finner.

I serien Tender ser vi i alla utom två bilder livlösa djur, hållna och omfamnade av en pojkaktig vit kropp; en helt anonym kropp, förutom i en bild, där delar av Bruce ansikte kan skymta. Bruce genomför dessa fotografier inför en kamera. Fotografierna, särskilt det som visar en kanin, påminner om Joseph Beuys nyskapande performanceverk ”How to explain Pictures to a Dead Hare” och antyder om den filosofiska distansen mellan människor och djur. Bruce fotografier verka uttrycka vår outgrundliga mänskliga förmåga att uppfatta en ickemänsklig värld – de Andra.”

– Karen Knorr, Konstnär, mars 2013

I samband med utställningen släpps Andrew Bruce första bok; Cold Air Rising.

Londonbaserade Andrew Bruce är utbildad vid Royal College of Art i London, Storbritannien. Mer information om Andrew Bruce finns på www.brucebruce.co.uk

Vernissage lördag 6 april kl. 12:00-16:00