BOX AUTUMN STUDIO – Open Studio 2024

Emil Andersson, Ylva-Li Ahlström, Maja Daniels, Ilona Huss Walin, Victoria Skoglund, Kajsa Wadhia

Välkommen till OPEN STUDIO, en halvdag fylld av kollektivt skapande och kritiskt reflekterade kring frågor i förhållande årets tema, Skogen. KKV-Bohuslän och Gerlesborgsskolan har med omnejd under en veckas tid fungerat som en post-disciplinär studioyta för kunskapsutväxlingar i skärningsfältet mellan bildkonst, design, foto, produktdesign, performance och koreografi.

Under loppet av en studiovecka har deltagare från olika professioner arbetat kollektivt, som enskilt, kring skogen som skärningsfält för konfliktlinjer rörande skogsbruk, biodiversitet och skogens roll för diverse  klimatfrågor. Inte minst av allt har skogen som rum för meningsskapande, artöverskridande relationer och sakrala erfarenheter kommit att ha en betydelsefull roll i årets studiovecka. 

På lördag gläntar vi på dörren till vår höststudio, i vilken funna objekt, text, rörelser, bärbar, foto, skulptur, ljudverk, performance, projektion, visuell dokumentation, och organisk struktur sammanfogats genom en fortlöpande kollektiv arbetsprocess och platshändelse.

Medverkande: Emil Andersson, Ylva-Li Ahlström, Maja Daniels, Ilona Huss Walin, Victoria Skoglund, Kajsa Wadhia

PROGRAM 

Flertalet performance pågår under eventet med start 14:00 

14:00 öppning

14.30 Presentation av årets studio 

UNDER VECKAN 

I år har BOX Autumn Studio bjudit in konstnärerna Malin Arnell och Åsa Elzén som gästföreläsare och workshopledare. Arnell och Elzén har tidigare genom sitt projekt Skogen kallar undersökt möjligheterna att ta en bit skogsmark ur produktion för att säkra dess fortlevnad i oändlig framtid. BOX Autumn Studio arrangerade inom ramen för veckan vidare en öppen föreläsning på Gerlesborgsskolan i Bohuslän med Jakob Senneby från konstnärsduon Goldin+Senneby om om det offentliga konstverket Granens tid – världens äldsta träd i Nya Sjukhusområdet Malmö.  

Fältstudier genomfördes i år tillsammans med representanter från ett lokaltskogsnäverk tillsammans med Maria Kuylenstierna, Per Pixel, Lisa Åstrand och Erland Svenson, vilka visade runt i närliggande skog/urskog. Vid ytterligare tillfälle besökte studion Petter Öhnell för kvällsvandring och presentation av hans verksamhet Slåtterverket – ett andelsjordbruk som fokuserar på naturvård, miljötjänster och cirkulära affärsmodeller. 

OM BOX AUTUMN STUDIO 

BOX Autumn Studio är en post-diciplinär studiovecka för professionella aktörer inom konst, design, hantverk, arkitektur och performativa praktiker. Konceptet BOX Autumn Studio respektive BOX Summer Studio, har utvecklats av konstnären Gustav Lejelind och curatorn Henrik Sputnes. 

Årets BOX Autumn Studio: Skogen, äger rum i Bottnafjorden i form av ett samarbete mellan Galleri BOX, KKV Bohuslän, Gerlesborgsskolan och Naturskyddsföreningen, med stöd av Västra Götalandsregionen och Tanums Kommun.

Med stöd från