BOX AUTUMN STUDIO: Föreläsning på Gerlesborgsskolan

Goldin + Senneby

Föreläsning av Jakob Senneby från Goldin+Senneby om det offentliga konstverket Granens tid – värdens äldsta träd i Nya Sjukhusområdet Malmö. När Nya Sjukhusområdet Malmö (NSM) invigs våren 2025 kommer världens äldsta träd slå rot i ”Passagen”, utanför sjukhusets huvudentré. Världens äldsta träd är en gran på Fulufjället i nordvästra Dalarna. Forskare harkunnat datera levande delar av rotsystemet till minst 9550 år gamla. Denna gran har med andra ord genomlevt i princip hela holocen – hela den geologiska tidsepok som sträcker sig sedan den senaste istiden.

Denna gran kommer att klonas. Samtidigt som det klonade trädet kommer vara världens äldsta, kommer klonen också vara en helt ny planta i början av sitt liv. Och i början av en ny geologisk epok, som allt fler kommit att kalla ”människans tid” – antropocen. De patienter, personal och besökare som återkommer till sjukhuset, i olika skeden av sina liv, kommer kunna följa det uråldriga trädets tillväxt och utveckling, som ett levande minne från en annan tid.

En egen ”vårdbyggnad” byggs för granen; ett datorstyrt växthus som kopplas till sjukhusets befintliga kylsystem och där det är trädets behov som styr klimatet.Växthuset blir som ett individanpassat sjukhus i miniatyr, där omvårdnaden av detta enda träd står i centrum.

Granens Tid är ett levande konstverk som opererar i tre skalor: Den monumentala skalan är konceptuell och narrativ – de berättelser som genereras av att ”världens äldsta träd vårdas på sjukhus i Malmö”; byggnadsskalan erbjuder en visuell analogi mellan sjukhuset och den vårdande struktur som omger granen; och den mänskliga skalan är möjligheten för såväl personal som patienter och anhöriga att möta trädet i sin vardag, och följa dess utveckling under en livstid.

Om Goldin+Senneby

Goldin+Senneby är en Stockholmsbaserad konstnärsgrupp. Sedan 2004 har deras arbete kretsat kring den strukturella korrespondensen mellan konceptuell konst och finanskapital, vilket dras till sina (il)logiska slutsatser. Bland de senaste verken märks en spökskriven detektivroman om ett offshore-företag på Bahamas (2007-2015), ett magiskt trick för finansmarknaderna (2016) och ett förslag till en evig anställning på en tågstation (2026-). För närvarande muterar deras praktik: Med utgångspunkt i kroppsliga upplevelser av en autoimmun sjukdom iscensätter de en fiktion med ett ”autoimmunt träd” som huvudperson.

Soloutställningar inkluderar: ”Insurgency of Life”, e-flux, New York (2019); ”Standard Length of a Miracle”, Tensta konsthall, Stockholm (2016); ”M&A”, Artspace NZ, Auckland (2013); ”The Decapitation of Money”, Kadist, Paris (2010); and ”Goldin+Senneby: Headless”, The Power Plant, Toronto (2008). Their work has been included in the 11th Gwangju Biennial (2016); 13th Istanbul Biennial (2013); Manifesta 9, Genk (2012); and 28th Sao Paulo Biennial (2008). They are represented in the collections of Moderna Museet, Stockholm; Centre Pompidou, Paris; and The Museum of Modern Art, New York.

OM BOX AUTUMN STUDIO

Föreläsningen sker inom ramen för BOX Autumn Studio, en post-diciplinär studiovecka för professionella aktörer inom konst, design, hantverk, arkitektur och performativa praktiker. Årets BOX Autumn Studio, Skogen, äger rum i Bottnafjorden i form av ett samarbete mellan Galleri BOX, KKV Bohuslän,Gerlesborgsskolan med stöd av Västra Götalandsregionen och Tanums kommun.