PROPHETIC JUICE

LealVeileby

Naturen är full av processer och relationer som är märkliga, groteska och queera. Kroppar som drivs av vätskor – blod och sav – animeras av farliga energier och kusliga begär. Smaken av våra fingrar stannar kvar på den nyplockade örtens blad då vi drar den från myllan. Floran är främmande, kunskapen är sensuell, smaken är skönt bitter.

På Galleri Box visar LealVeileby en ny konstellation av verk bestående av foton, mjuk skulptur och ett videoverk inspelat på ön São Miguel. På grund av sitt läge i Atlanten, och dess geotermiska aktivitet, har ön en stor variation av fauna, både inhemsk och importerad, oavsiktlig och invasiv, giftig och terapeutisk.

Den portugisisk-svenska konstnärsduon och paret LealVeileby (António Leal, 1976 och Jesper Veileby, 1985) utforskar ofta den samtida tillvaron genom att väva samman vetenskaplig spekulation, mysticism samt queera och vardagliga upplevelser. De arbetar främst med video, installation, objekt, fotografi, text och ljud. De har båda MFAs från Konsthögskolan i Malmö och är också informerade av Leals tidigare utbildning som apotekare. Detta är duons första soloutställning i Göteborg.

De har haft separatutställningar i både Sverige (Krognoshuset, 2023; Skånes konstförening 2021, 2018) och Portugal (Galeria Graça Brandão, 2023; Espaço Campanhã 2018, 2013), och har visats på videokonstfestivaler och grupputställningar i Europa och Brasilien, senast ”I staden växer ett fält” på Malmö Konsthall (2022). 2017 var de vinnarna av Fuso – Video Art Festival, Lissabon. De fick arbetsstipendier från Konstnärsnämnden (2021, 2020) och Aase & Richard Björklunds Fonds stipendium från Malmö konstmuseum (2019). 

Duons arbete är representerat i MAAT Museums (Lissabon) och Region Skånes samlingar.

för mer information:

lealveileby.com

instagram.com/lealveileby/