“Dödskult boende i Gbg söktes” är en helhetsupplevelse som gestaltar ett hem av en fiktiv, bortgången och bortglömt person från Göteborg, med ett överflöd av efterlämningar som mestadels är oväsentliga detaljer för den som saknar anknytning. Man möts av större samlingar av alla möjliga föremål som souvenirer från resor, menyer, exotiska cigarettpaket eller rent skräp som tyder på ett händelserikt och lättsamt liv i helt andra tider, fullt av skratt, kamp, socialt umgänge och ohälsosamma vanor. Besökaren kan antingen anta rollen som detektiv för att förstå det personliga värdet av alla dessa prylar och sätta dem i olika sammanhang eller låta minnena gå upp i rök.
Utställningen belyser den stora frågan hur anhöriga ska bestämma vad som ska behållas och vad som ska raderas efter en inträffad död. Efter chocken och sorgen som följer ett oväntat dödsfall är det ingen lätt uppgift att vara ansvarig för att förvalta ett arv i form av både samlingar av alla slags föremål och enorma mängder digital data. Att vara rationell i en sådan situation är verkligen inte ett lätt beslut för en sörjande person som måste agera snabbt, och det gör det inte bättre att dessa beslut ofta ångras när det har gått en längre tid.
Om konstnärerna
Sebastian Mügge (f.1981) och Christoph Mügge (f.1983) är båda födda i Tyskland men har svensk bakgrund. Sebastian examinerades från Umeå konsthögskola 2011 och Christoph studerade på Düsseldorfs konstakademi där han tog sin examen 2013. Båda arbetar storskaligt och interdisciplinärt med sin konst. De har ett starkt personligt bildspråk som bygger på upprepningar av en mångfald material i flera tekniker. Gestaltningarna väver ofta samman historiska skeenden med samtiden där frågor som identitet, maktordning och hur konflikter påverkar våra vardagsliv undersöks på ett lekfullt och humoristiskt sätt.
Tillsammans har de bl a ställt ut på Galerie Fontana (Amsterdam, NL), Museum Villa Rot (DE), Plateforme (Paris, FR), DG Kunstraum (München, DE), The Koppel Project (London, UK), Ostrale Biennale (Dresden, DE), Sinne (Helsingfors, FI), PARTcours Biennial (Bryssel, BE), Æther (Sofia, BG), Kunstverein Baden (Baden, AT), Kristianstads Konsthall, Vestfold Kunstsenter (Tønsberg, NO), Södertälje Konsthall, OK Corral (Köpenhamn, DK), DAS ESSZIMMER – space for art+ (Bonn, DE), Meno Parkas Galerija (Kaunas, LT), Periscope (Salzburg, AT) och P8 Gallery (Tel Aviv, IL).
Hendrik Zeitler