BOX Skyltning: Det rena barnet

Anna-Karin Rasmusson

Utställningen visas i Galleri BOX skyltfönster 17-21 december

Välkommen på vernissage 17 december kl. 17:00-20:00 utanför galleriet.

Speltider:

17 dec kl 17:00 till 18 dec kl 23.59

19 dec kl 17:00 till 21 dec kl 23:59

Under decembers mörkaste dagar tänder Galleri BOX upp årets sista utställning – BOX Skyltning. Utställningen presenteras i våra skyltfönster och anspelar på konceptet för julskyltningen. Varje år bjuder vi in en eller flera konstnärer som drar nytta av de mörka timmarna genom att presentera filmer ut mot gatan. I år har vi den äran att presentera konstnären Anna-Karin Rasmusson och hennes verk Det rena barnet.

”Barnet som den oförstörda människan. Leken som ren. Ett kreativt utlopp. Som övergår i destruktivitet. Lekstugan som scenen. Som nöts ned och flisas sönder. För ett barn är det inte alltid självklart vad som är skillnaden mellan värmen, tryggheten och övergreppens oerhörda svek.”

Med måleriet, vardagen och kroppen som utgångspunkter arbetar Anna-Karin huvudsakligen med videoinstallationer och performance. Hon belyser komplexa känslor av otillräcklighet, desorientering och empati. Hon agerar själv i uppbyggda scenografier, eller i projektioner av tidigare videos och skapar på så vis dubbla lager i bilden. Resultatet blir en mångbottnad, kollage-liknande komposition av igenkännbara, vardagliga miljöer och inre, mentala rum. I detta verket agerar hon tillsammans med sitt barn i en uppbyggd lekstuga och det hela filmas med en övervakningskamera. 

Anna-Karins videoinstallationer finns inköpta i Moderna Museets, Göteborgs och Malmö konstmuseums samlingar. Hon representeras av Cecilia Hillström Gallery i Stockholm.