Här i evig blåst

Jonna Hägg

“Jag känner ett lugn och en samhörighet med naturen och skogen. Det är skogsläkande, eller vad man ska säge, att det är att vare i naturen. Jag har varit med i den här skogen sen jag var fem år och nu är jag sextioåtta år, så det är klart att jag känner en tillhörighet med den här skogen. Jag ser ju det vi högg ner när jag var yngre, vad bra det har blivit när vi har gallret ur visse ställen och så. Och man ser att skogen har tatt si och grövne, att den blivit grövre och så. Det som sker i vädret, det kan inte jag påverka. Och är det så att det blåser omkull sånhära sågstock, då sågar jag upp det till något virke som kan vare bra att ha. 

Jag har pratat med dom gamle som var med sommarn 1959, och förstår då att sommarn 2018 var det värre, så mycket skog torkade det inte på den tiden. Och då undrar man ju med klimatet, den här långe och ihärdige värmen och dålige vintrar så vi inte får grundvatten av snön. Förr var det ju vintrar så det var snö, halvmeter djupt i alla fall här på Gotland. Det är vattnet som gör det helt enkelt. Och den här extreme torken och värmen. Mitt i sommarn, nu. Det var inte riktigt såhär varmt förr. 

Det jag tror att vi har miste de här generationerna, är den kunskapen som far och farfar och längre tillbaka hade en viss kunskap om. Naturen och ta vara på den på ett annat sätt än vad vi gör idag. Och folk har blivit så.. kommit ifrån det häre naturlige i naturen, som man vet det ene ger det andre. Att allt hänger ihop, allt ihop.” 

Samtal med min pappa i hans skog på Gotland, tisdagen den 27e Juli 2021 

Jonna Hägg (b.1989, Visby) arbetar i sin praktik med disharmonin mellan människans framfart och det sköra ekosystemet som över lång tid stabiliserats. 2018 tog hon sin masterexamen från Malmö Konsthögskola och 2017 gjorde hon en utbytestermin på Iceland Academy of the Arts. Hägg har under det senaste åren bl.a. visats på Obra (Malmö), Uppsala Konstmuseum, Galleri Delfi (Malmö) och var senast aktuell med det platsspecifika ljudverket Trädgården i Botaniska trädgården i Lund som invigdes i maj 2021. www.jonnahagg.com