Before I Die I Shall Bake a Museum

Louise Waite

Finissage söndag den 9e februari. Bröd och samtal med Louise Waite och Rickard Eklund. KL 14.00

Sedan ett par år tillbaka har konstnären och projektledaren Louise Waite utforskat länkarna mellan museibyggnader, brödtradition och ritual. Genom det pågående projektet ” Before I Die I Shall Bake a Museum” utforskar hon vilka byggnader som finns för konsten idag och hur dess arkitektur resonerar med den religiösa byggnader. Orden ”Innan jag dör ska jag baka en katedral”, är skrivna av poeten Edith Södergran (1892–1923) och kommer från dikten Förhoppning vilken projektet har som sin utgångspunkt. Södergran skriver om den jäsande degen och hur synd det är att hon inte kan baka en katedral. Projektet undersöker de faktiska möjligheterna att baka en byggnad. Genom fragmentariska avgjutningar av byggnadsinteriörer i konstens rum utmanar Waite vår sensoriska och intellektuella uppfattning om den. Dessa fragment återskapas sedan som bröd i färg, form och struktur. I projektet undersöks vilka byggnader som finns inom den samtida och historiska konstkontexten som kan ta katedralens plats, genom rumsliga, sociala och temporära lager. Bör det vara ett museum, en annan typ av konstinstitution, galleriet eller kanske konstnärens ateljé? Vad händer när besökaren får inta dessa byggnader som föda?

Projektet bygger på Waites övergripande praktik genom sitt intresse för utställningsdesign, konstens roll i vår samtid och brödets funktion och symbolik. Den materiella undersökningen utforskar skärningspunkten mellan deg och byggnadskomponenter genom dess funktion, material och idé.

– – – –

Louise Waite (f. 1988) arbetar som konstnär, curator och pedagog och är baserad i Malmö, Sverige. Hon har ställt ut som konstnär och curaterat program både lokalt och internationellt på institutioner som Wellcome Collection (uk), Fiskars Village Contemporary Art & Design Biennale (fin) och Galleri Krets (se).

I sin praktik använder hon taktila och sensoriska material för att bygga interaktiva och sociala installationer som utforskar korsningen mellan material, funktion och idé. Kontexten som verket visas i granskas och vävs in i utformningen. Hon har ett stort intresse för multisensoriska metoder, självorganisering och affektivt arbete. Waite har en kandidatexamen i Fine Art Critical Practice BA (Hons) från University of Brighton (uk) samt en examen i projektledning inom kultur från Kulturverkstan (se).

www.louisewaite.se