What Could Not Be Expected in the Country of Eternal Light

VERKLIGHETEN

Den regniga sommaren år 1817 samlas ett sällskap i en villa vid Génèvesjön där de skrämmer varandra med påhittade spökhistorier. En i sällskapet är den då 18-åriga Mary Shelley, dotter till feministen Mary Wollstonecraft. Inspirerad av kvällen skriver hon skräckromanen ”Frankenstein – den moderne Prometheus” som utkommer två år senare. I boken konstruerar vetenskapsmannen Frankenstein en varelse med intentionen att skapa liv, vilket också lyckas. Frankenstein står inte ut med att se det vedervärdiga han skapat och monstret överges. Monstrets nyfikenhet, värme och tålamod ställs inför övermäktiga prövningar. Ensam i världen bestämmer han sig för att hämnas på sin skapare.

Romanen är rik på lager och möjligheterna till tolkningar är många. I grunden är den en kritik av vetenskapen och det (manliga) geniet som sätter sig över naturen och Gud. Det går att dra paralleller till vår tids genmanipulation och artificiell intelligens, men också till vilka ”monster” vi människor skapar med vår klimatpåverkan och miljöförstöring. Boken är dessutom en reseskildring från ett Europa där man kunde resa utan gränskontroller och pass och där naturen med sina berg, sjöar och åskoväder spelar en stor roll för att synliggöra ett inre tumultartat tillstånd. Frankenstein känner skam och ångest över sin skapelse och vågar inte berätta för någon om monstret. Monstret, som vid sin födsel innebos av flera styrkor; god, stark och intelligent, väcker skräck hos alla som ser honom. Han upplevs som grotesk, ful, annorlunda. Det är lätt att i monstret identifiera ”den Andre”, den vi förskjuter, den vi inte kan likna oss själva med: det fundamentalt oigenkännbara.

Utställningens titel är ett citat ur Mary Shelleys ikoniska skräckroman. Med anledning av romanens 200-årsjubileum har de nio medlemmarna i konstnärsgruppen VERKLIGHETEN arbetat under temat Frankensteins monster. Utställningen utforskar de olika sidorna av Frankenstein-temat genom film, ljudverk, foto, teckning och installation. Konsten i utställningen tar upp ämnen som arkiv, nutida monster och experiment i naturen som slår fel.

 

VERKLIGHETEN är ett konstnärsdrivet galleri som startades av konstnärer i Umeå 2001. En viktig del av drivkraften är att verka tillsammans som konstnärsgrupp och ha en levande diskussion om konst och skapande. Idag består VERKLIGHETEN av: Clarissa Siimes, Mattias Olofsson, Gerd Aurell, Mia Rogersdotter Olofsson, Sandra Wasara-Hammare, Alexander Svartvatten, Fanny Carinasdotter, Ida Hansson och Helena Wikström.

http://verkligheten.net/aktuellt/