On (I mean come on)

Sofia Bäcklund

”On (I mean come on)” består av 11 skulpturer i människostorlek, gjorda av svetsat stål och tyg. Tyget som bildar ytan är färgat i olika hudtoner och fastsytt för hand. Med utgångspunkt i min lägenhet – möbler, kastruller, badkar, krukväxter – sträcker sig skulpturerna ut mot världen. Som tomma behållare, externa hårddiskar som kretsar kring sina egna axlar. Historien om jordbrukssamhällets uppkomst och utveckling mot det samhälle vi lever i idag, ofta i lägenheter liknande min, är en sådan sak som verket närmar sig. En annan är den stora betydelsen som väskor, färg och smink har haft ända sedan människans tidigaste historia. Det har att göra med nödvändighet och delaktighet, ytor och djup, på och av.

Arbetet påbörjades 2013 och pågår fortfarande, tar paus ibland och börjar om. Det högintensiva svetsandet finns lagrat i stommen och kombineras med den långsamma sömnaden. En första version av skulpturgruppen visades i Berlin 2014. Sedan dess har skulpturerna ömsat skinn, fått nytt tyg och ibland blivit målade på. På Galleri Box kommer ett urval skulpturer från den nya varianten att visas.”

Sofia Bäcklund gick ut Kungl. Konsthögskolan i Stockholm 2009. Hon har ställt ut på Centre Pasqu’Art, Wanås Konst, Minibar Artistspace mfl. 2013-14 var hon stipendiat på Künstlerhaus Bethanien i Berlin och för närvarande bor hon i Braunschweig där hon deltar i det ettåriga residencyprogrammet BS-Projects och arbetar på ett helt nytt verk.

Välkommen på vernissage fredag den 26/8 kl. 18-21!