BOX på Clandestino Festival Botnik

Galleri BOX visade under Clandestino Festival ett curaterat program med videoverk av Lena Bergendahl, Amanda Herman och Ioana Cojocariu.

Clandestino Festival ägde rum i Hamburgsund, Gerlesborg, på den konstnärsdrivna gården Botnik Studios. Om festivalen: www.clandestinofestival.org

Information om konstnärerna:

Lena Bergendahl

Lena Bergendahls videoverk The Fire Within the Eye tar sin utgångspunkt i seendet och representationens historia och utspelar sig i landskapet kring en stor granitformation, The Enchanted Rock i Texas, en mytomspunnen plats som bland annat beskrivits som en portal till andra världar. I verket används en blandning av nutida projektionsmetoder och analoga projektionsmetoder från 1600-talet, för att undersöka frågor kring perception och representation, optiska illusioner, virtuella bilder och relationen mellan naturvetenskap och magi. Den franska fysikern Pierre Le Lorrain de Vallemont beskriver i – La Physique Occulte- (1696) hur man genom en Camera Obscura ser en vacker trädgård: “Man ser fåglarna flyga omkring och passera förbi, människorna som kommer och går, blommorna med all sin färgprakt, och allt detta är så till den grad exakt återgivet.” Naturen kan kopieras med hjälp av sig själv.

Lena Bergendahl arbetar med video, fotografi och ljusinstallationer och hennes arbeten tar ofta sin utgångspunkt i modifierade vetenskapliga metoder. Hon iscensätter och transformerar processer och illusioner vilka ofta visualiseras i flerkanaliga video och ljus-installationer. Hon har en MFA från Kungliga Konsthögskolan i Stockholm (2010) och hennes egna och kollaborativa verk har de senaste åren bland annat visats på Eyebeam Art + Technology Center i New York och på Los Angeles Filmforum i Hollywood, USA, på Minibar Artist Space i Stockholm och på Oberhausen Internationella kortfilmsfestival i Tyskland.

 

Amanda Herman

The Making of Talzar skildrar Amerikanska konstnären Amanda Hermans djupgående utbyte med Saad Muhialdin. Sedan Muhialdin flydde från Irak under Gulfkriget har han skapat en episk, allegorisk science-fiction berättelse som utforskar ideer kring exil, krig och sökandet efter fred. Berättelsen består av en fantasivärld med gestalter och handlingar baserade på Muhialdins upplevelser, drömmar och erfarenheter av att vara flykting i Sverige. Resultatet av Herman och Muhialdins samarbete är skapandet av kartor, dräkter, objekt från berättelsen (bland annat en prototyp av en tidsmaskin) och en kortfilm. Projektet undersöker personliga trauma, frustration och ensamheten av påtvingad migration och ifrågasätter metoder för flyktingassimilation. Filmen använder sig av ett liknande format som det i bakomkulisserna-filmer som ofta finns med som extra material på DVDer.

I filmen som är inspelad i Göteborg, flätas intervjuer med Muhialdin samman med hittat bildmaterial, animationer och fantasiscener ur själva berättelsen.

Amanda Herman synliggör komplexa sociala problem genom att arbeta direkt med samhällsgrupper och individer för att skapa filmer, fotografier och interventioner i det offentliga rummet. Parallellt med sitt konstnärskap har hon över tolv års erfarenhet av att arbeta med socialt utsatta grupper i San Francisco. Herman har en MFA i Social Practice från California College of the Arts, där hon även undervisade mellan 2008-2011. På Akademin Valand deltog hon i Independent Study Course 2007-08 och har de senaste fyra åren varit gäst-lärare på Masterprogrammet. Hennes egna och kollaborativa verk har visats på The Patricia Sweetow Gallery, Yerba Buena Center for the Arts, Museum of the African Diaspora, och New Langton Art Gallery i San Francisco, samt på andra Amerikanska och internationella arenor.

Ioana Cojocariu

Ioana Cojocariu är en konstnär baserad i Malmö, Sverige. Under de senaste åren har hennes arbetsmetod införlivat en performativ dimension och hennes konstnärliga tillvägagångssätt har varit forskningsbaserad och tvärvetenskaplig. Främst jobbar hon med text, ljud, video och fotografi. Genom sina konstverk undersöker Ioana Cojocariu hur representationer av migrerande människor, arbete, gränsöverskridande subjektivitet och historia formas och förhandlas.

Ioana Cojocariu kommer under Clandestino Festival Botnik att visa sitt verk Body – Experience -Knowledge.