The Seal / Me Seal, Baby

Joanna Rytel

Galleri Box inleder våren 2013 med att visa The Seal/Me Seal, Baby av Joanna Rytel (f.1974). Rytel, utbildad på Dômen konstskola, Fotohögskolan och Konstfack presenterar här sin andra soloutställning i Göteborg sedan separatutställningen på Göteborgs Konstmuseum/Stenasalen 2008. Rytel arbetar med performance, video, fotografi och objekt, och har oförtrutet tagit plats i konstvärldens offentlighet med verk som aldrig väjer för normer, tabun och oskrivna regler. Joanna Rytel var tillsammans med Fia-Stina Sandlund upphovskvinna bakom den numera legendariska Gubbslemsaktionen då Fröken Sverige-tävlingen stormades år 2001. Aktionen följdes av det mediauppbåd som sedermera ledde till att tävlingen lades ned.

På Galleri Box visas videofilmer och fotoverk. Videoverket The Seal visas under perioden 12 januari – 27 januari. Därefter byts verket ut och från från den 29 januari till den 10 februari visas filmen Me Seal, Baby som då har haft premiärvisning på Göteborg International Film Festival.

Vernissage den 12 januari kl 12-16

The Seal

Video, 3:04 min
Produktionsår: 2011
Visas på Galleri Box den 12 januari – den 27 januari

En kvinna tror att hon kan skada sitt barn i magen. För att undkomma sina tvångstankar bestämmer hon sig för att inbilla sig att hon är en säl. För sälar föder ingenting dött eller sjukt, eller?

Om man blir en säl så behöver man inte tänka.Tänk bara på att sälar inte föder dött. Ja, så gör vi. Sluta aldrig inbilla dig att du är säl för då blir du galen i huvudet. Du är en säl det kan ingen ta ifrån dig.

Nä, nu kan jag inte lura mig själv längre. Lager på lager syrebrist och hjärnskador. Det är ändå bättre att få ett mongobarn än ett normalt fult barn.

Om man är säl så blir allt bra.

Har hon haft tvångstankar tidigare om annat?

Me seal, Baby

Video, 14.30 min
Produktionsår: 2013
Visas på Galleri Box den 29 januari – den 10 februari

Det finns tydligen massa infertila män. Dom flesta är unga. Ofta har dom gamla bättre spermier än unga. Hur ska man veta det, det står ju inte direkt i pannan på dom. Jag tror att det är PLAST. Då blir jag rädd för plast. Den är giftig.

Mäns fertilitet sjunker också vid 35 ändå kan en och annan gubbjävel få barn fram tills dom är 90.

I vilket fall som helst så står männen för 50% av all barnlöshet pga. få, usla och slöa spermier. Ja, de flesta miljöföroreningarna tycks ju ha fastnat i pungen på dom. Och danska män har sämst spermier i världen. Det borde man göra karikatyrer av. Mäns sperma har försämrats med 50% på 50 år. Hur blir det då om 50 år? Nåväl, jag har ju mina spermaörhängen.

I Montreal finns det en särskild gata med gravida horor för män som har gravida som fetisch. Lite gulligt, väl? För när man blir tjock, trött, förstoppad blir man istället åtrådd. Eller är det äckligt?

Jag skulle uppskatta fler höggravida otrogna kvinnor. Var finns dom? Det låter så exotiskt, knulla på någon som får ens mage ner i halsen. Ja, för tänk vanlig snubbe som inte ens tänkt tanken barn, gravid, familj och så plötsligt blir han uppraggad av en supersäl.

Efter 2 år lämnar honan hanen om hon inte blivit gravid, säger en forskare på TV.

10% har en annan pappa än de tror.

www.joannarytel.com

 

Välkommen på konstnärssamtal och verksbyte!

Tisdagen den 29 januari kl 18-19.30

Tisdagen den 29 januari byter vi konstverk i Joanna Rytels utställning. Videon The Seal ersätts då av den nygjorda filmen ”Me Seal, Baby”.

Kl 18 presenterar Joanna sin utställning och visar och samtalar om de båda videoverken och den nya fotoserie som visas på galleriet.

Me Seal, Baby visas även på Göteborgs Filmfestival som en del av kortfilmsprogrammet Svenska Bilder 4

Välkommen!