Johanna Heldebro & Charlotta Klingström

Johanna Heldebro och Charlotta Klingström

Johanna Heldebro- To Come Within Reach of You…

Efter Johanna Heldebro föräldrars skilsmässa blev hennes far en främling för henne. Heldebro visste inte ens exakt var han bodde. Efter att ha sökt hans namn på internet för att få reda på mer om hans nya liv reste hon till Stockholm för att följa efter och fotografera honom utan hans kännedom.
Johanna Heldebro såg på honom utan att ge honom en möjlighet att påverka hennes bild av honom. Hon gav sig själv tillgång till alla delar av hans liv bland annat hans hem där han bor tillsammans med sin flickvän och hennes två barn.
Även fast serien utforskar hennes besatthet att försöka förstå honom och bearbeta hans tidigare oväntade livsändringar, framträder bilden av honom som tillfällig.

Johanna Heldebros personliga konstverk undersöker idéer om besatthet, fotografisk representation och personliga gränser. Hon dras till de naturliga spänningar som finns i personliga relationer, till exempel föreställningar av familj, monotonin i vardagen och hur identitet formas i dessa sammanhang.

Johanna Heldebro arbetar ofta med teman som är knutna till föreställningen av den utomstående, the outsider, vare sig hon placerar sig själv i den rollen genom det avstånd jag skapar mellan henne själv och ämnet. Eller, om hon undersöker maskulinitet och specifika fall av manlig identitet baserad på en underliggande känsla av sexuell lust. Hennes verk handlar om besatthet och om manipulering av besattheten. Genom att självmedvetet observera i en analytiskt men ändå rasande anda strävar hon efter att introducera våld i sin observation och samtidigt som besatt tränga igenom dessa objekt.

Johanna Heldebro (född 1982) är en konstnär verksam i Stockholm. Hon växte upp i norra Sverige. Hon har ett BFA i fotografi från Concordia University (2006, Montréal, Kanada) samt ett MFA i Photography, Video and Related Media från School of Visual Arts (2009, New York, USA) där hon var mottagaren av Paula Rhodes Memorial Award för hennes examens konstverk To Come Within Reach of You… Heldebro har deltagit i utställningar i Nordamerika, Europa och Asien, nu senast på Moskvabiennalen i Ryssland. Hon är också redaktör och formgivare på tidningen Laura, som hon startade tillsammans med sin samarbetspartner och man, Jared Leon.

Charlotta Klingström- Det är något jag tänkt säga

Den poetiska keramikern Charlotta Klingström presenterar en serie keramiska skulpturer som beskriver skeden och lägen i en människas sinne. En betraktelse över perioder i livet när tillvaron inte är på topp.

Stillsamt och med en lågmäld humor berättar hon om melankoli, bekymmer, isolation och litenhet, förbistring och frustration. Detaljer och tillägg i formspråket förmedlar på samma gång en saklighet och ett accepterande av människans brister och tillkortakommanden.
Charlotta Klingström arbetar omväxlande med porslins- och stengodslera som blandas med pappersfibrer. Hon ringlar och modellerar upp skulpturerna, strävar efter en känslig och “nervig” struktur i yta och form. Glasyren är ofta sekundär, den får inte ta för mycket uppmärksamhet från formen, bara förstärka den.

Charlotta Klingström är utbildad på Högskolan för Design och Konsthantverk, examinerades 2001, sedan dess bosatt och verksam i Göteborg och har ett flertal utställningar bakom sig. Under våren och sommaren representerad i samlingsutställningarna New Nordic Narratives på Grimmerhus Keramikmuseum i Danmark samt Sport i konsten på Skövde konsthall.

Välkommen på vernissage den 14 oktober kl 18-21. KULTURNATTA!