Friends He Lost at Sea

Henrik Lund Jørgensen

Isn’t it rather, all things considered, that I remain suspended on this question, whose answer I tirelessly seek in the others face: what am I worth?

Honoré de Balzac

Undantagstillståndet, består av förskjutningar, ett tillstånd i den demokratiska processen där rådande lagar och regler inte längre är applicerbara. Processer och beslut tvingas igenom både i personliga relationer som på den större politiska arenan. I detta tillstånd befinner vi oss när den danske konstnären Henrik Lund Jørgensen i utställningen Friends He Lost at Sea lånar motiv och komposition från Skagenmålaren Michael Anchers välkända verk; Vil han klare pynten (1879) och Mandskabet reddet (1894). Sceneriet är det samma som förlagans, den dramatiska danska västkusten, men karaktärerna är nya. I stället för fiskarna har i Lund Jørgensens verk båtflyktingar intagit deras platser och måleriet har bytts ut med video och fotografi. Vid upprepade tillfällen har konstnären besökt området kring Hanstholm, Jylland. Här ligger ett flyktingläger sida vid sida med hundratals kvarlämnade bunkrar från andra världskriget. Utifrån den erfarenheten har konstnären iscensatt de klassiska kompositionerna och skapat en politisk psykologisk fabel som består av myter med teman som nationalitet, tillhörighet och ras.

Lund Jørgensen arbetar med video, fotografi, text och installation och bygger en karaktär som är lika tydlig som undflyende i sin personlighet. En individ som både är historisk och samtida, ett offer och en bödel. En karaktär som lämnar spår men som vet att den enda sanna berättelsen är den som minnet bär, för det vi skriver ner och lämnar efter oss är alltid en konstruktion skapad för att läsas och ses av andra.

Henrik Lund Jørgensen(f.1975 i Danmark) bor och arbetar i Malmö. Han är utbildad på bl.a. Konsthögskolan i Malmö och har under de sista åren deltagit i utställningar och videovisningar i Sverige och utomlands exempelvis: North By New York, Scandinavia House, NYC, USA, Videonale 13, Bonn Kunstmuseum, Tyskland, Norrtälje Konsthall, Sverige,  Truth or Dare, Århus Kunstbygning, Danmark, Tangential Documentaries, Kiasma, Helsingfors, Finland. Lund Jørgensen ingår i Dr. Lorella Scaccos antologi över nordisk videokonst: Northwave.

För mer information och fullständig CV:
www.henriklundjorgensen.com

Vernissage 6 maj kl. 18.00