VESTER LAND

Christina Hamre

Vernissage: Fredag 5 september kl. 18-21

Nu på fredag, 5 september, öppnar vi dörrarna för en fantastisk utställning med Christina Hamre (DK). Detta är första gången som Hamre visas solo i Sverige.

I beskrivningar av Christina Hamres skapande återkommer ofta det danska ordet gøgleri, vilket betyder ungefär gyckelspel, bländverk, drömbilder. Med referenser till freakshows, cirkus och tidigare seklers kringresande marknader arbetar Hamre med teckning, installation och skulptur. Som Hamre själv uttryckt det iscensätter hon en bildvärld som består av patetiska och romantiska element, som verkar i en fantasivärld, inspirerad av det vardagliga såväl som absurda mänskliga samspelet.

Likt de ögonblick som uppstår när en artist ska uppträda med sitt mest spektakulära nummer, möter man i Christina Hamres bildvärld ett slags mellanrum i vilket tiden står stilla. I detta drömspel tillåts vi glänta på scenskynket och beskåda en fjättrad utbrytarkung, indianer i färd med en regndans, demoner, döda djur, dandys och mer därtill.

Christina Hamre är född 1974 och avslutade sin magister i fri konst vid Kungliga danska konstakademien 2004. Därefter har hon ställt ut i bland annat Schweiz, Berlin och Chicago. År 2006 fick Christina det prestigefyllda priset Årets unga konstnär, utdelat av Ledernes Hovedorganisation i Köpenhamn.

Mer om Christina Hamres arbete hittar du på: http://www.chamre.dk