Galleri Box
Kastellgatan 10
411 22 Göteborg
Öppettider:
tisdag–fredag 13–17
lördag–söndag 12–16

5/9-5/10 Peo Olsson – Gradients

Välkomna på Vernissage Fredagen 5 September kl 18-21

Ett museum monteras ned och finner sin slutförvaring. En världsbild och dess vedertagna gestalt löses upp. Synvinklar och blickriktningar ändras och återspeglar sin tids idéer. Äldre varianter sopas undan och glöms. Misstag repeteras.

Arkivet och samlingen har en inneboende dubbelhet. Det organiserar och katalogiserar för att odödliggöra, men på samma gång internalisera och gömma undan. Det både motverkar och skapar död, samtidigt.

Makten över vår historia och därmed vår framtid ligger, till viss del, i hur vi hanterar dessa kollektiva arkivsystem. Sprängkraften i olika sammansättningar av dessa kan förskjuta skeenden, stora eller små. Omformningar som styr vårt kollektiva minne, och påverkar historieskrivning och maktrelationer.

Förhållandet mellan människa och natur är i kraftig förändring, men vart det är på väg är svårt att förutspå.

Mellanrummet tas över av något annat. Skapat av människan, men bortom hennes kontroll. En organism styrd av vinning och konkurrens.

Peo Olsson är verksam i Lund/Malmö. Hans verk kretsar kring övergångsskeden, som landskapets gradvisa förändringar eller hur vi hanterar kunskap. Knappt märkbara metamorfoser; världsbilder som långsamt skrivs om eller närmiljön som förändras av utvecklingens framfart. Ofta med avstamp i arkivmaterial eller samlingar, undersöks minnet och dess omformningar, samt de kopplingar till tid och rum som dessa processer ger upphov till.

Här kan du ladda ner pdf-versionen av den katalog som publicerades i samband med vernissagen

 

Bokpresentation 20e september

Varmt välkommen på lördag den 20e september klockan 17-19 för release av Peo Olssons och Samuel Nyholms bok Umbra Hominis. Releasen hålls i Peos utställning Gradients och de båda konstnärerna kommer att finnas på plats under kvällen. Boken kommer att finnas till beskådning och försäljning.

Umbra Hominis
Andra titeln från nystartade förlaget Null & Void Publishers är “Umbra Hominis” av Peo Olsson och Samuel Nyholm (aka Sany). Boken innehåller essäer av Arno Böhler och Mattias Winslow.

Formgivning: Jonas Williamsson.
Offset: Narayana Press.
Edition: 300.
Format: 21,5 x 28,5 cm. 200 sidor.

Arno Böhler är filosof och verksam vid universitetet i Wien.

Mattias Winslow är bibliotekarie och arbetar på biblioteket i Nynäshamn.

Samuel Nyholm är formgivare och illustratör. Tidigare del av formgivarstudion Reala. Ett urval av kunder och samarbetspartners inkluderar Tate Etc., Cornel Windlin, Kunsthalle St Gallen, Eric Steinbrecher, Svenska Filminstitutet, Vitra, Absolut Vodka, Cneai, Tensta Konsthall, Svenska Dagbladet, Die Zeit, der Spiegel. Som illustratör, har hans verk ställts ut på Kunsthalle St Gallen, Kino Babylon i Berlin, Nieves/Corner College i Zürich, MoMA PS1 i New York, Art Basel, Copenhagen Art Fair och Brno Biennale. 2012 blev han utnämnd till professor i illustration vid HfK, Bremen. Han är regelbundet gästlärare och kritiker vid konstskolor som Konstfack och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm, HDK i Göteborg, ECAL i Lausanne, Gerrit Rietveld Academie, Sandberg Institute i Amsterdam och Werkplaats Typografie i Arnhem.

All dokumentation förutom första bilden av Hendrik Zeitler

ARTIST TALK

Konstnärssamtal med Laura White onsdag 8 nov kl 18:00 på Akademin Valand

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Din e-postadress:


Vad är ett + 99? 

Tweets